Varamaksud

Kas Sa oled nõus, et riik tuleks ja vaataks iga aasta lõpus su pangakonto seisu üle? Kas oled nõus, et riik võtaks Su pangakontolt rahamaksu 0,1-2,5 % olemasolevast rahast sõltuvalt piirkonnast või pangast, kus raha hoiad?

Kas Sa oled nõus, et riik tuleb ja loeb iga aasta lõpus üle Su autod ning võtab iga auto hinnast 0,1 – 2,5 % automaksu?

Kas Sa oled nõus, et riik tuleb ja loeb iga aasta lõpus üle Su mööbli väärtuse ning võtab 0,1 – 2,5 % mööblimaksu?

Aga sellega oled siiski nõus, et riik võtab Sinult iga aasta 0,1 – 2,5 % maamaksu? Miks sellega nõus oled? Maa on ju Su vara, nagu seda on auto, mööbel, raha pangakontol. Need on kõik ju püsiva väärtusega varaliigid, erinevalt kohvipakist, mille kuu ajaga ära jood ning võib vabalt kuluks lugeda. Miks kohtleme maaomanikke erinevalt teiste varade omanikest?

Mina ja EKD pooldame ka maamaksu ära kaotamist. Maamaks on mõttetu maks, mis tekitab pigem viha kui valmisolekut maksu maksta. Maksustatakse seda inimest, kes on otsustanud raha säästa, vara säästa.

Kuigi tahame maa efektiivsemat kasutamist (nt rentimist, mida maksustatakse vaid tulumaksuga, mitte aga lisaks sotsiaalmaksuga nagu aktiivset tegutsemist, nt tööd), siis seda otsustab iga omanik ikkagi ise, mis ta oma varaga teeb, st ka maaga. Peame meeles, et igal ühel on õigus otsustada, mida ta oma varaga teeb ning kui see meelest ära läheb, siis on ehk õige juba kehtestada ka rahamaks nt. Lihtne korjata, kõik teavad, kelle oma raha on. Isegi kui on laenuraha, siis peame meeles, et ka maa võib olla laenuga ostetud, st samal ajal tegelikult maksad raha ära nagu rahalaenu puhulgi. Nagu võetakse maksu maa pealt, nii ka kontol oleva raha pealt, sõltumata, kas oled selle raha juba täielikult omandanud või mitte. Võib olla peab ka maaomanik laenu tasumiseks jupikaupa maad ära müüma või andma pangale, nagu rahalaenu puhul jupikaupa raha ära andma pangale. Laen ju võõra oma.

Janno Tults: tutvustus

Maksunduse üliõpilane Tallinna Majanduskoolis. Matemaatikaõpetaja magister Tallinna Ülikoolist. Matemaatika bakalaureus Tallinna Ülikoolist. Elan Tallinnas. Juhin ja toimetan Tarkuseveski UÜs.
Rubriigid: Maksud. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga