Riikliku raamatupidamise riskid

Sattusin lugema artiklit, kus räägitakse maksudest. Avastasin väga muret tekitava olukorra – nimelt tahetakse väikeettevõtjate raamatupidamine viia nö lihtsustamise eesmärgil riigi kesksüsteemi, st e-maksuametisse. Reformierakond propageerib seda.

http://www.raamatupidaja.ee/article/2011/02/25/Valimised_kuidas_naevad_erakonnad_maksupoliitika_tulevikku

RE: Peame bürokraatia vähendamist ja õiguskeskkonna selguse suurendamist pidevat tähelepanu vajavaks tööks. Oleme muutnud ettevõtte asutamise ja ettevõtlusega tegelemise märksa lihtsamaks, see on paljude väikeste sammude tulemus. Ühe konkreetse uue ideena on meil kavas oluliselt lihtsustada kuni 100 000-eurose käibega ettevõtete raamatupidamist, viies selle e-maksuameti keskkonda. Samuti soovime kehtestada sellise korra, et riigile kord juba esitatud andmeid teistkordselt ei küsitaks — praegu tuleb samu andmevälju täita nii ettevõtlusportaalis, e-maksuametis kui mitmel pool mujal.

Täna ilmus EVEA poolt ka arvamus http://www.raamatupidaja.ee//default.aspx?publicationid=266E484D-1C66-4346-B91F-461A64C81DA2,
et see ei ole normaalne tegevus ning tõi välja mitmeid riske:
1) turu solkimine riigi poolt (sest on olemas erasektoris juba professionaalsed raamatupidajad ja raamatupidamise IT-lahenduste pakkujad)
2) info lekkimise oht, sest korrumpeerunud ametnikud saavad ka andmetele ligi
3) totaalkontrollile penikoorma sammu lähemale astumine..

Samas, miks ei viida sinna suurema käibega ettevõtteid? Olen kuulnud kõlakaid, et väikeettevõtjad tahetakse viia kassapõhisele süsteemile üle. FIEd on juba kassapõhisel süsteemil ning ei ole keerulisemat maksuarvestust, kui seda on FIEde oma.

Kas ei lähe selle süsteemi loomine väga kulukaks? Aga hästi, eeldades, et juba nagunii on FIEde E-vorm olemas, siis pole väga palju vaja ümber seadistada.

Kas riik arvab, et must raamatupidamine kaob selle kõrvalt ära? Eeldusel, et see praegu on olemas. Eks ta tülikam ole, aga kas ära kaob…

Ühelt poolt on hea, et kontroll tegevuse üle suureneb ja väheneb võimalus maksupettusteks, maksuamet saab kiiremini reageerida jms. Kas riik suudab hoida neutraalset järelevalvet? Kas siin ei teki nö suure venna efekti, mille vastu eestlased nii väga võitlevad – eriti, kui lugeda mu artikli kommentaare, kus soovitasin samuti konkreetsed ostud ära registreerida ning avalikustada? Milline sõim sealt tuli. http://rahvahaal.delfi.ee/news/uudised/article.php?id=32343409

Maksuametis töötab vähe inimesi, kel on ettevõtte juhtimise kogemus. Samas nad teevad oma järelevalvet just juhtimise poolelt, lähtudes raamatupidamisest. Maksuotsused on ju juhtimisega seotud otsused, mitte lihtlabased kannete tegemised ning nende õige tegemise kontrollimine. Loomulikult raamatupidaja oma ettevõtte tegevuse kohta arvestatavat infot ning nutikam saab aru, mis tähendab juhtimine. Aga rearaamatupidaja?

Mõtteainet on küllaga.

Janno Tults: tutvustus

Maksunduse üliõpilane Tallinna Majanduskoolis. Matemaatikaõpetaja magister Tallinna Ülikoolist. Matemaatika bakalaureus Tallinna Ülikoolist. Elan Tallinnas. Juhin ja toimetan Tarkuseveski UÜs.
Rubriigid: Määratlemata, Riiklik kontroll. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga